Drie keer per dag bidden?

Laatst vroeg een nieuwe ouder aan mij of er op De Vlieberg nog elke dag drie keer een gebed opgezegd wordt in de klassen en of we nog altijd dagelijks uit de bijbel voorlezen. Begrijpelijke vragen, we zijn immers een rooms-katholieke school. We zijn echter ook een school die oog heeft voor de eigentijdse ontwikkelingen en een school die met haar tijd en omgeving meegroeit. We leggen daarom niets op, integendeel, maar we laten onze kinderen wel kennis maken met het katholieke geloof.

 

Op de Vlieberg zien we geloof namelijk als iets moois. Het draagt bij aan ons gevoel van saamhorigheid. Daarom delen we de waarden van ons geloof, zoals naastenliefde, solidariteit met zwakkeren, omgaan met verschillen en respect voor anderen en de omgeving. Dit delen doen we betekenisvol. Het levensbeschouwelijke karakter wordt minder gezocht in de relatie met kerkelijke activiteiten, maar wordt meer in een maatschappelijke context geplaatst.

Zo vieren we de katholieke feesten en vertellen we daarbij het verhaal erachter. We leggen uit waarom we Kerstmis vieren en waarom we in Nederland vrij zijn op Hemelvaartsdag. In elk lokaal hangt een prachtig kruisbeeldje en krijgen onze kinderen verschillende verhalen uit het oude testament mee. Verhalen waarover we met elkaar in gesprek gaan over normen en waarden. 

In de hogere groepen geven we heel bewust aandacht aan alle geestelijke stromingen die in de Nederlandse multiculturele samenleving een belangrijke rol spelen. Wij merken dat dit  erg belangrijk is in de huidige tijd waarin we leven.

In de praktijk zien we de geloofslessen vooral tot uiting komen bij verdrietige momenten. We zijn er dan voor elkaar. Zo is het bij ons heel normaal om een kaarsje in de klas te branden voor iemand die ernstig ziek is of bij bijvoorbeeld een spannende operatie van een familielid. Op deze manier inspireren en motiveren we de kinderen iets voor elkaar te betekenen in moeilijke tijden.

 

De Vlieberg is een katholieke school waar leerlingen met verschillende achtergronden zich thuis voelen. Onze identiteit komt tot uiting in onze saamhorigheid, het vieren en zorg dragen voor elkaar. Daar staan we voor en dat geven we onze leerlingen elke dag weer mee.

Dus nee, we bidden niet meer drie keer op een dag. En bijbelse teksten worden niet dagelijks voorgelezen. Maar we hechten veel waarde aan het katholieke geloof als basis voor een plek waar kinderen zich veilig en thuis voelen en opgroeien.

Wees welkom op de Vlieberg.
Simone Zandbergen-Tot
Directeur RKBS de Vlieberg

kruisbeeldje kruisbeeldje