Leesplezier op de Vlieberg

Lezen is top!

Bij mij thuis. Het is het thema van de Kinderboekenweek 2023. Tien dagen lang is het feest in het teken van het kinderboek. En dat feest vieren we op de Vlieberg natuurlijk mee. Al besteden we bij ons op school elke dag van het jaar aandacht aan lezen en vooral aan leesplezier.
Als List-school staan wij voor: Lezen IS Top. Leesplezier is namelijk dé manier om kinderen beter en meer te laten lezen. Op de Vlieberg geen rijtjes lezen of race lezen, maar we maken (voor)leeskilometers. Zo zorgen we voor gemotiveerde jonge lezers die uiteindelijk uit zichzelf een boek pakken omdat ze het simpelweg leuk vinden om te lezen.
Bij onze LIST-aanpak staat datgene centraal wat het lezen zo leuk maakt: de combinatie van tekst, inhoud, stijl en betekenis. Tel hierbij een motiverende, enthousiaste leerkracht en veel leestijd op en je hebt een gouden formule.
In de klas start het List-lezen met een boekenbabbel waarna alle kinderen gaan lezen. Zij overigens niet alleen, de leerkracht geeft het goede voorbeeld en leest zelf ook óf voert leesgesprekjes. Na het lezen sluit de leerkracht altijd af door nog even terug te komen op de boekenbabbel.

Kleuters
Onze LIST-aanpak begint al bij de kleuters, bij het voorbereidend lezen. Hierbij zoeken de leerkrachten prentenboeken met een sterke verhaallijn en rijke taal en lezen die meerdere malen voor.
Wist je dat kinderen ook als ze wat ouder zijn het voorlezen nog altijd fijn vinden? Lees daarom thuis vooral nog heel lang voor. Het is een geweldig mooi moment op de dag om samen iets te doen.

IMG-20231013-WA0007 IMG-20231013-WA0007