Klassenbezoeken spellingsles Staal

Een Vlieberg bericht van 05-12-2018

Dit schooljaar zijn wij gestart met een nieuwe spelling- en taalmethode. Deze methode heet Staal, wat een afkorting is van ‘sterk in taal’. Om deze methode op een goede wijze te implementeren, worden wij tijdens het invoeringsjaar ondersteunt door de OBD (onderwijs begeleidingsdienst). Voor aanvang van het nieuwe schooljaar heeft de OBD een starttraining verzorgd, om zo goed voorbereid te kunnen starten. Voor de herfstvakantie hebben wij een eerste evaluatievergadering gehad. Hierin hebben wij gekeken naar de stand van zaken en of afspraken bijgesteld dienen te worden.

Nu wij enkele weken met de nieuwe methode draaien, zijn er klassenbezoeken geweest om te zien hoe de methode wordt gehanteerd en om gemaakte afspraken te borgen. Onder leiding van Anna Tames van de OBD en onze taalcoördinator Melissa Heerkens, is er vorige week gekeken naar de spellingslessen in de groepen 4 t/m 7.

Van de OBD kregen wij terug dat wij goed van start zijn gegaan en de betrokkenheid van de leerlingen is groot. Zichtbaar was dat de leerkrachten heel bewust de woorden verdelen in klankgroepen, wat de leerlingen helpt om de juiste spellingsregel toe te passen. Ook zit er een doorgaande lijn in wat er in het lokaal zichtbaar is aan ondersteuning. Een gezamenlijk aandachtspunt is het uniform aanbieden van de spellingsregel volgens de methode. Verder gaan de leerkrachten de komende periode individueel aan de slag met aandachtspunten die zij tijdens het nagesprek hebben ontvangen, om zich zo verder door te ontwikkelen.

Voor de voorjaarsvakantie staat er een tweede evaluatievergadering op de agenda. Wij zullen dan o.a. gaan kijken na het invoeren van Staal in groep 3 naast de KIM-versie van veilig leren lezen. In mei zal onze taalcoördinator opnieuw op klassenbezoek gaan, om zo het invoeringstraject goed te kunnen begeleiden. 

foto logo Staal foto logo Staal